Roulette Terminologi

Precis som i alla typer av casinospel finns många särskilda termer som används för att beskriva de speciella händelserna inom spelet. Vanliga ord, eller uttryck fungerar inte alltid att överföra på roulettobjekten och därför behövs ett särskilt spelspråk. Här ska vi gå in mer detaljerat på några av de viktigaste uttrycken. Många termer är på franska, då spelet har sitt ursprung därifrån.

Rein ne va plus

Ett uttryck som används av spelets croupier. När kulan hunnit snurra två varv runt hjulet är det spelstopp. Croupiern utbrister då detta för att meddela att inga fler insatser får läggas.

Action Player

Egentligen inga konstigheter, uttrycket används för att beskriva en spelare som tar mycket risker. Alltså som söker sig till action i spelet. Spelare som spelar länge och gör höga insatser får ofta benämningen Action Player.

Grind

Motsvarigheten till Action Player. En grind håller sig till låga insatser och tar inga onödiga risker.

Toke

Ett uttryck som framförallt croupiern gillar. Vid många roulettbord, särskilt i USA, är det kutym att dricksa spelvärden. Där kan även dricksen ibland även ingå i croupierns lön. Det är därför viktigt att du dricksar, även om inte spelet går som du tänkt.

Biased Wheel

Ibland kan det vara något fel rent tekniskt på hjulet som gör att kulan rör sig på orättvisa villkor. Det är dock inte säkert att spelet avbryts för det. Märker du det kan du såklart använda förhållandet till din fördel.

En prison

Ett uttryck du kan ta till när kulan hamnat på den förrädiska nollan. Du har du möjligheten att låsa in insatserna till nästa omgång istället. Skulle du då ha så pass otur att nollan landar på nollan igen förlorar du dock alla dina insatser. Denna funktion finns bara i fransk roulette.

Le Tiers du Cylindre

Denna term används för att beskriva tredjedelarna av hjulet. Att satsa på detta innebär att man riktar in sig på ett nummer mellan 27 och 33.

Neighbors

Som det låter är det numren som ligger intill varandra på hjulet. Siffrorna ligger inte i nummerordning på ett rouletthjul, utan det finns en särskild ordning. Som neighbors räknas de fyra närmaste grannarna för ett specifikt nummer. Alltså de två till vänster och de två närmast till höger.

Orphelins

Ytterligare ett franskt uttryck som betyder föräldralösa. När du gör en sådan här satsning satsar du på 1. Utöver detta gör du en så kallad splittring, vilket innebär 6/9, 17/20, 14/17, eller 31/34.

Table Limit

Detta är helt enkelt den övre gräns du får använda på bordet. Gränsen är vanligtvis lägre på en rak insats än på en extern motsvarighet.

Martingale System

Ett insatssystem som delvis fungerar men som även har sina tydliga brister. Det kommer ge vinster till slut, men du får också räkna med förluster på vägen. Det går nämligen som vi vet inte at styra över slumpen. Systemet går ut på att man dubblar sin insats efter varje förlust och går tillbaka till ursprungsinsatsen vid vinst.

D'Alembert System

Ett liknande spelsystem med samma förtjänster och nackdelar som Martingale. Här går du upp med en spelmark efter förlust och ner en när du vunnit.

Zero Jeton

Används för att förklara att du har slut på spelmarker.

Basket First of Four

En satsning där du täcker tre nummer och den gröna nollan.

Session Stake

Den insatsmängd som används under en spelomgång.

Red/Black Bets

En speltaktik där du konsekvent satsar på de olika färgerna.